web analytics

Week 2006-26: Verliefd-Verloofd-Verloren?

                                  Uitgelicht
Een GEZONDHEIDS-recept
Toegelicht 


De tsien fan tsien oere tsien:  VERLIEFD-VERLOOFD-VERLOREN ?

 

25. Maitydsbuien en frouljustriennen binne fan ien makkelei: se droegje gau wer op. Voorjaarsbuien en vrouwentranen drogen snel weer op.
24. ‘It falt net ta’, sei de jonge, ‘ús heit is mei ús mem troud, mar ik moat mei in frjemd.’ Het valt niet mee, zei de jongen, ‘onze vader is met onze moeder getrouwd, maar ik moet met een vreemde’.
23. Jonge froulju en âlde skippen binne djoer yn ûnderhâld.
Jonge vrouwen en oude schepen zijn duur in onderhoud.
22. Earrebarren en froulju meie graach heech nestelje.
Ooievaars en vrouwen mogen graag hoog nestelen.

Verliefdheid: de verstand-verbijsterende truc van Moeder Natuur om twee zielen te verbinden.
Belangrijker dan juwelen zijn voor een vrouw liefdevolle woordjes in d’r oortjes.
Een vrouw is mooi als ergens iemand heel veel van haar houdt.
Als je liefde kunt geven, kom je nooit met lege handen.
Het eten smaakt het best, waar liefde de tafel dekt.

Er zijn drie hoofdoorzaken dat jonge mensen van nu later té vroeg overlijden: roken, overgewicht en overmatig drankgebruik.  Hierbij deel I om er wat aan te doen:
Een succesmethode om te stoppen zonder te minderen en anderen te hinderen.
……………………………………………………………………………………………………….

Persbericht: De verkoop van pruimtabak in België is de laatste tien jaar verdubbeld, zo meldde onlangs de Vlaamse krant ‘De Morgen’.
Nicotineverslaafden blijken allerlei alternatieven te zoeken nu ze stuiten op omvangrijke rookverboden en fors gestegen accijns. Een deel koopt tegenwoordig pruimtabak voor hun nicotinekick. Internetters bestellen ondertussen flink meer ‘snus’: een tabaksbolletje dat lijkt op een geitenkeutel. Zweden is het enige land in de Europese Unie dat het spul mag verkopen, omdat het daar wordt beschouwd als een plaatselijke traditie. Via internet en de post vinden steeds meer bolletjes hun weg naar de hele wereld. “Duitsland, Engeland en China spannen echt wel de kroon”, aldus Jan Rundqvist van SnusWorldwide.

Het woord snus spreek je uit als “snoes”. Snus is een soort tabak in fijngemalen en vochtige vorm. Snus wordt gemaakt in Zweden en Noorwegen en vooralin deze landen gebruikt. In de VS noemen ze deze vorm van tabak “snuff” en wordt het aangeboden als tabak voor sporters aangezien je longen niet worden aangetast bij gebruik.

In Zweden is snus de nationale variant van rookloos nicotine-gebruik. Steeds meer rokers ruilen hun sigaret in voor dit nicotinepoeder. In tegenstelling tot de sigaret kan snus overal worden genuttigd en heeft niemand hier overlast van. Ook voor niet-rokers is snus een aangenaam stimulerend middel.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Column Henk Veenstra © Roken is je gezondheid verstoken.

Alles wat met roken te maken heeft is voor mij een teer onderwerp. De verkoop van sigaretten, sigaren, pruimtabak en aanverwante artikelen was bij ons thuis middel van bestaan en dus niet-discutabel. In de tabakswinkel van mijn vader lagen de verleidingen letterlijk voor het grijpen. Al heel jong was ik een verstokte roker en ik bleef stevig paffen tot m’n vijftigste verjaardag.

Veel te laat drong het voldoende tot mijn half-verteerde brein door dat ik mezelf en m’n gezin schade toebracht. Met het windje van de antirook-campagnes in de rug besloot ik te stoppen. Een try-out met mindering hielp niet: bij elk spanningsmoment verviel ik weer in het aangewende rantsoen van zo’n 25 sigaretten per dag van ’s ochtends vóór het ontbijt tot ’s avonds vóór de beddedonsjes. Meedoen aan een stopcursus was óók geen succes: het enige wat ik er aan overhield was een lager banksaldo en een groter gevoel van mislukking én een grote stapel anti-rooklectuur.
Toen er nicotine-kauwgum en nicotine-pleisters op de markt kwamen en ook die weinig effect hadden, besloot ik m’n eigen stopmethode te bedenken. En die was wél afdoende: sindsdien raak ik geen kankerstokje meer aan.

Toen ik pas met deze eigenzinnige methode begon en ook m’n sociale omgeving op de hoogte was van het voornemen, wist buurvrouw aan mijn eigen eega te melden dat ik stiekem toch wél rookte, want ze had me gezien met een cigarillo in de mond. Op overtuigende wijze kon ik uitleggen dat dát stokje geen sigaartje was maar een therapeutisch middel: namelijk een takje zoethout. De truc is dat je met zo’n zoethoudertje iets in de mond hebt als vervanger van de peuk; de smaak ervan is niet vies, maar het stokje gaat tenslotte vervelend pluizen en je moet de vezels uitspuwen.

Toch is dit goedkope, overal verkrijgbare hulpmiddel niet de basis van mijn stopmethodiek, maar de boef TABAK zelf en wel in de oorspronkelijke gebruiksvorm, namelijk als PRUIM-tabak. In de oertijd werd namelijk het tabaksblad gekauwd vanwege het ontbreken van lucifers. Het is zeker: met een klont pruim achter je kiezen neemt het lichaam sneller dan via een pleister of kauwgum de nog wél broodnodige hoeveelheid nicotine op middels het mond-slijmvlies. Het grote voordeel is dat de longen niet verder verteren, een nadeel is dat zo’n pruim véél smeriger smaakt dan nicotine-kauwgum. Het effect dáárvan is, dat je de smurrie zo snel mogelijk wilt uitspuwen en de enorm grote voordelen dáárvan zijn dat je minder nicotine binnenkrijgt en zo snel mogelijk wilt stoppen.

Deze probate afkickmethode behelst in het kort: De combinatie van een vaste wil om te stoppen met een hoofd vol anti-rookslogans, annex flinke lichaamsbeweging in de frisse buitenlucht, plus tijdelijk een pruim een kwartier lang achter de kiezen en een stukje zoethout*  vóór de kiezen, met daarbij veel water drinken om ’t oude gif en de nieuwe vieze smaak weg te spoelen.         HV©
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Tabaksfabriek: Vanaf 1850 begon zich in Drachten de tabaksindustrie te ontwikkelen. In 1902 werd voor de firma Fokke van der Meulen een tabaksfabriek gebouwd. Hier werd tot eind 1989 halfzware pruimtabak van het vermaarde merk ‘Drachtster Kei’ geproduceerd, genoemd naar een grote ZWERFKEI die in 1931 bij de Zuiderbegraafplaats in Drachten uit de grond werd gehaald en na veel nieuwe omzwervingen een plaatsje kreeg bij verzorgings-instelling ‘Bertilla’.

* Zoethout, takjes met een dropsmaak zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en op de markt. Het is een prima hulpmiddel bij de ontwenning van roken of alcohol.  De werkzame stoffen in zoethout versterken de mondslijmvliezen, zijn goed voor de milt, verlagen stress, verhogen het oestrogeengehalte in het bloed en helpen daardoor tegen PMS.


De leafde fan de man giet troch de mage…….GEZONDHEIDSBRIJ.
Mijn beppe maakte dit nagerecht onder de naam Fryske pareltsjebrij of krintsjebrij. Bessola is de fabrieksmatige versie van deze watergruwel.

Ingrediënten:
100 gram parelgort
1½ liter water
Stukje pijpkaneel
Schil van l citroen
1/2 liter bessensap
Sap van 1 citroen
100 gram suiker
2 pakjes vanillesuiker
150 gram rozijnen
60 gram krenten

Bereiding: Week de gort enkele uren in 1½ liter water. Kook de gort een uur in het weekwater met een stukje pijpkaneel en citroenschil. Doe dan de bessen sap en het sap van de citroen, suiker en vanillesuiker, de rozijnen en krenten
erbij en laat alles nog ongeveer 30 minuten pruttelen. Haal dan de schil en kaneel uit de pan. Heel koud geserveerd is krintsjebrij ’s zomers een gezond en fris dessert. In de winter is pareltsjes heerlijk als het heel warm wordt opgediend.


As in nije broek oer in âld wammes komt, dan skuorre de fitergatten. Taljochting: As in man op jierren mei in jong frommeske trout, wol dat wolris ferkeard útpakke.
——————————————————————————————————————————-Bedankt voor Uw bezoek en…………….OANT SJEN.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2006/06/week-2006-26-verliefd-verloofd-verloren/