—————————————————————————————————————————–
SÛPENGROATTENBRIJ (nagerecht).
Ingrediënten:
1 liter karnemelk 125 gram gort 20 gram bloem 1 mespuntje zout stroop of basterdsuiker In Friesland kent men deze karnemelksepap in vele varianten. Zo is er karnemelksepap met appel en anijs. In plaats van bloem wordt ook wel tarwemeel gebruikt. Voor ‘sûpenbrij foar de snein’ ( voor de zondag ) worden rozijnen gebruikt. Hieronder het basis-recept voor ‘sûpenbrij’ of ‘sûpengroattenbrij’ ( fries voor gortepap).
Roer de gezeefde bloem met wat karnemelk totdat er een ‘gelei’ ontstaat.
De 10 van 10 uur 10: PLATTELANDSLEVEN
10. At in oaljefant net grut en rûn en griis mar fjouwerkant en lyts en wyt wie, soe ‘er in sûkerklontsje wêze.09. In frouljusrôk lûkt mear as in span hynders.08. Wa in bolle keapje wol……… moat earst de mem melke.07. By âlds wie it in grut wûnder as in ezel prate koe;
|
jun 08
VK-ienliners wike 2006-23. Recept. De 10 van 10 uur 10.
Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2006/06/vk-ienliners-wike-2006-23-touche-column-bridge-omas-bridge-opas-de-10-van-10-uur-10/