web analytics

Fryslân aan de panelen

Hele eskaders zonnepanelen worden uit het buitenland aangevoerd om neer te dalen op het groene Friese land.  Om er met veel overheids-subsidie de nu nog CO2-bindende weilanden mee te bedekken. Mede mogelijk gemaakt door veehouders die hun beesten in megastallen stallen.

Aangezien het Friese elektriciteits–netwerk niet voldoende capaciteit heeft en op korte termijn ook niet kan krijgen,  kunnen de paneelgebruikers  bij een forse hoeveelheid zonlicht de  (aan het net te leveren ) stroom niet allemaal kwijt. En niet alle pas gekochte panelen mogen worden aangesloten.

Er zijn nog geen goede, bruikbare oplossingen om bij piek-productie het teveel aan electriciteit op te slaan of op die momenten direct  in de industrie te kunnen gebruiken.  En zo komen particulieren ( woning-eigenaren en -huurders) met panelen op hun daken in de problemen.

Sowieso loopt Nederland achter op de doelstelling tot het gebruiken van 14% hernieuwbare energie. Elf Europese landen hebben hun doelstelling al gehaald. Met Zweden aan kop met meer dan 50% en Nederland (6,6 %) met Luxemburg ( 6,4%) als hekkesluiters.

Intussen worden steeds meer groene velden, ook in Frieslad, afgedekt met donkerblauwe (aan de zon zich warmende) platen  en er gaan zelfs stemmen op om project-ontwikkelaars te compenseren voor verlies aan inkomsten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2019/02/fryslan-aan-de-panelen/