web analytics

okt 10

Prietpraat over sneeuwwitte Sinterklaas en roetzwarte Pieterbaas.

JA HOOR, DAAR ZIJN ZE WEER……..DE ZEURPIETEN.

http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/11/onderliner-special-gepeperde-noten-tien-pittige-stripsels-voor-sinterklaas-en-pieterbaas/

Ooit heeft de katholieke kerk  de verering van de oud-Germaanse godheid WODAN omgesmeed tot het Sinterklaasfeest.

Traditioneel werd Wodan ook in Friese contreien omschreven als een hoogverheven figuur, gezeten op EEN WIT PAARD ( de achtbenige schimmel Sleipnir ) en afgebeeld in een RODE MANTEL . Wodan daverde te paard door de lucht en belandde wat later op de daken.

Zijn helpers  (twee ZWARTE RAVEN: Huginn = geheugen en Muninn = gedachten) informeerden hem over goed gedrag en misdraging van de bewoners. Later werd Wodan tegen heug en meug vergezeld door beserkers  (zwartgeverfde blanke strijders) ter vervanging van die roet-zwarte raven. Bij brave arme lieden (die hooi en wortelen offerden) liet Wodan door zijn rijke knights gouden munten strooien. De naam BESERKERS van die helpers zou zijn ontleend aan de oud-Germaanse naamwoord-stammen berke- en -rik  ( betekenissen: blinkende, schitterende geest en machtig )

WODAN + 2 raven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omstreeks de 7e eeuw na Christus gaf de Paus zijn bisschoppen en monniken de opdracht om de heidense goden en gebruiken een christelijk jasje aan te trekken. En zo kon Wodan omgekat blijven voortleven als Sinterklaas, Sint Pieter en als de daarvan afgeleide figuur Santa Claus.

In 1934 genoot Nederland van de allereerste officiële Sinterklaas-intocht.  Toen werd de Sint uit Spanje werd bijgestaan door blanke Spaanse edellieden (knights = knechten) en zes donkere mannen (Surinaamse matrozen die het koud hadden en aan de organisatie vroegen of ze mee konden doen aan de intocht). Dat mocht en sindsdien wordt het kinderfeest opgeluisterd met meerdere donkergetinte helpers: de ‘Zwarte’  Pieten.

Om deze kwestie nog meer recht te zetten nemen we ook de figuur Sinterklaas op de korrel. Wat je (volgens mijn plaatsgenoot Roel Oostra) waarschijnlijk niet weet is, dat Nicolaas de zoon was van Sietse (van de novice Barbara en Niklaas Sietses en Frouckjen fan Hotse Try) uit het Friese Oudega nabij Drachten. Niklaas werd in Madrid geboren op 5 december 894. Aan het eind van zijn leven werd hij als heilige bijgezet in een kerk te Madrid met een bisschopsmantel om z’n schouders.

Noot voor zeurpietjes:  de figuur van ZWARTE PIET heeft dus NIETS te maken met slavernij of discriminatie. En onze NATIONALE Sinterklaas heeft geen gelijkenis met de Bisschop van de stad Myra, hoofdplaats van Lycië in Klein-Azië.

*)    BESERKERS >  http://nl.wikipedia.org/wiki/Berserker

 

Lees ook maar eens: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/85940-is-sinterklaas-de-germaanse-god-wodan.htmlv

Of deze info > http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuwsbriefteksten/nieuwsbriefuitgelicht/143677-de-oudst-bekende-naam-van-zwarte-piet-pieter-me-knecht-1850

Of mijn column uit 2012: https://123gedichten.wordpress.com/2012/12/27/sinterklaasgedachten-column/

Augustus 2015. Zelfs de VN is er niet vies van om zich te bemoeien met dit Hollandse volksfeest. Net of Santa Claus in Noord-Amerika alles alleen doet en geen  knights  (al dan niet van nature donker getint) in VRIJWILLIGE dienst heeft. 

In de eerste helft van de negentiende eeuw namen Nederlandse kolonisten de Sinterklaas-traditie mee naar Amerika. Aanvankelijk leek de hoofdpersoon nog erg op de bekende Sint-Nicolaas maar naarmate de tijd vorderde kreeg de Kerstman een ander uiterlijk en karakter. Santa Claus komt dus voort uit onze eigen oer-Hollandse Sint Klaas en volgens derhalve kan hij gezien worden als een soort achter-achter-achter-achter-achter-kleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan. 

Anno 2014:

Naar aanleiding van uitspraken van de VN-commissie dat de rol van Zwarte Piet moet worden heroverwogen en van een rechterlijke uitspraak, zei premier Rutte dat het sinterklaasfeest niet racistisch is.  Maar er zijn mensen die zich storen aan de manier waarop het wordt gevierd”.  Rutte vindt het een zaak van de samenleving om de discussie verder te voeren. Rutte verwachtte dat Sinterklaas op 5 december 2015 weer ongestoord zal worden gevierd. Met assistentie van ZWARTEVEEG- PIETEN.

– Desnoods kan worden overgestapt op viering van SINT PIETER  zoals men in het Friese Grouw al decennia-lang gewend is. Friesland is geen plek voor zwartkijkers of zwartrijders. Voor de kindertjes maakt het niets uit: Piet mag: zwart, wit, blauw, geel of groen zijn. Voor de kids draait het alleen om kadootjes.

Het woord NEGERZOEN is even uit de gratie, maar peuters en kleuters zijn net zo verzot op CHOCOZOENEN of SINTZOENEN, ook voor en na 5 december van welk jaar dan ook. En chocolade-munten gaan er ook wel ten allen tijde in.

November 2018. Deze dagen speelt in Leeuwarden zich af de rechtzaak tegen voorstanders van het kinderfeest die een blokkade opwierpen tegen een groep andersdenkenden die de intocht 2017 in Dokkum voor de kindertjes wilden verpesten.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2018/10/witte-sinterklaas-en-zwarte-pieterbaas/