mrt 15

UITROEP-teken (column)

In het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa heeft het de Provincie Fryslân behaagd om Aad van Altena en Marten Winters de opdracht te geven om de Friese taal in de openbare ruimte als “implementatie taalwet” prominent zichtbaar te maken.

Al doende hebben de heren de sociale media afgegraasd om iets cultureels van it Frysk bijeen te kunnen grabbelen.  En zowaar…..onlangs is een zijmuurtje bij de Afuk-boekwinkel speels en beeldend verluchtigd met fragmenten van enige ooit getwitterde hartenkreten.

En zó werd de Friese meertaligheidscultuur-van-de-internetstraat als taalkunstwerk hoog verheven boven het platvloerse plaveisel. Jammer alleen dat 99% van de toevallige voorbijgangers wel kijken maar niets zien van het fraais, verder dan de reikwijdte van hun tentakels: vrijwel niemand kijkt naar boven.

Gelukkig maar dat in de aangelegen booksjop Afuk heel wat meer Fryske wurden op een zinnige manier in boekvorm aangeprezen worden en voorhanden zijn. En… mogelijk mede ten pleziere van den Jonggeleerde Heer Van Altena zijn daar ook nog de plaatjes-boeken.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2018/03/uitroepteken-column/