web analytics

Weersvoorspelling (grapke)

Het is begin november en in een afgelegen deel van Friesland komen boeren bij elkaar in het café. It is begjin novimber en yn in efterôfhoeke fan Fryslân komme boeren yn it kafee byelkoar.

Ze praten over het weer en of het de komende tijd nog zou kunnen gaan vriezen. Se prate oer it waar en oft it de kommende tiid noch frieze sil.

Boer Gosse kijkt naar de lucht en zegt dat het nog heel koud kan worden en dat het beter is om een grote voorraad brandhout te maken. Boer Goasse sjocht nei de loft en seit dat it noch hiel kâld wurde kin en dat it goed wêze soe om in grutte foarrie brânhout te meitsjen.

Maar boer Gosse is ook een practisch ingesteld persoon. Mar boer Goasse is ek in praktysk ynsteld persoan.

Hij belt de weerman van Omroep Fryslân op en vraagt of het in Friesland de komende weken nog kan gaan vriezen. Hy skillet de waarman fan omrop Fryslân en freget oft it yn Fryslân de kommende winter noch frieze sil.

Het antwoord is bevestigend. It andert is ja.

De volgende dag, in het café,  vragen zijn maten of het nog erg koud  kan worden. De oare dei, yn it kafee, freegje de maten oft it noch tige kâld wurde sil.

Gosse zegt: “reken daar maar wel op. Hak nog maar veel meer brandhout”. Goasse seit: “Tidigje der mar wol op. Houtsjekap noch mar mear brânhout”.

Een week later belt hij voor de zekerheid nog eens met de weerman van Omroep Fryslân.

In wike letter bellet er foar de wissichheid nochris mei de waarman fan omrop Fryslân.

“Weten jullie zeker, dat het de komende tijd nog heel erg koud zal worden?’, vraagt hij. Binne jim der wis fan, dat it de kommende tiid noch tige kâld wurde sil?”, freget hy.

“Absoluut”, komt het antwoord. “Het lijkt erop dat dit de koudste winter ooit zal worden. Satelliet-foto’s laten zien, dat Noord-Friese boeren grote brandhoutstapels maken. En dat is altijd een teken van een aankomende koudeperiode.” ‘Wis en wrachtich”, is it andert. “It liket der op dat dit de kâldste winter ea wurde sil. Satellytfoto’s litte sjen, dat Noard-Fryske boeren grutte steapels brânhout meitsje. En dat is altyd in teken dat der in tige kâlde tiid oan komt.”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2011/03/weersvoorspelling-grapke/