web analytics

VIER FRIEZEN in VALLEKEBERG (column)

 

       Boerkarnaval-column.

Een nuchtere Fries krijg je meestal niet zover dat hij of zij zich uitbundig gedraagt. Ik denk dat van oudsher de inwoners van de landstreken aan zee al genoeg moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Als geboren noordeling is het carnaval-gedoe ook mij wezensvreemd. Maar voor vele anderen is die cultuur een prachtige uitlaatklep voor allerlei knellende godsdienstige en maatschappelijke kwesties. En om die op een zo ludiek mogelijke manier te kunnen tonen. Deze week – op bezoek bij familie in Valkenburg – ontkwamen wij niet aan dat gebeuren. Niet dat we verkleed meeliepen in het feestgedruis, welnee. Maar juist vanaf de zijlijn van “d’n opstoet” viel er veel te lachen, te be- en verwonderen. 

       Opvallend was, dat ook de heer Geert Wilders in de optocht meeliep. Niet één keer maar telkens weer deinde zijn witte rage-bol boven de mensenmassa uit. Tientallen Wildersen. Op het gebied van verkleding blijken de Vallekebergers bijzonder creatief te zijn. Een hele horde in armoedige jurken verklede, maar zo te zien toch behoorlijk heppie moefti’s, liepen zwaar te tillen aan verloren schaapjes. Eén moeftie had behalve zo’n beestje ook nog een in gebrekkig Nederlands geschreven bordje IS LAM om zijn nek hangen.

       Liep daar een carnavaleske boerka met blote benen inhoudelijk, even later werd op een praalwagen met bijenkorven een bijen-boerka gepresenteerd, gevolgd door een zwabberende figuur op de fiets, gekleed in een boerka met achteruitkijkspiegels.
        Wat meer voor-de-hand-liggend was op een boerenkar tussen de boeren-boerkakool een persoon in een boeren-boerka-overall en een mannengroep in bankoverval-boerka’s. Ik weet wel zeker dat in alle andere steden onder de grote rivieren veel meer fragmenten van deze film van ome Wilders te zien  waren. Maar in Vallekeberg vond ik toch wel het leukste de processie van de Boeren-Raad van Elf met de gedeputeerden boer A uit Aopeland tot en met boer Ka uit Kruikenstad met dat mokkeltje in een Boer-Kini. Met de tekst:

Is de boerka er nu voor om mooie óf om lelijke vrouwtjes in te verstoppen?

Al met al waren er veel opmerkelijke zaken om over naar huis te schrijven. Naar Kolderwolde, gemeente Weidebroek,Fryslân.                                                                                Anna Liese.  

 

 


  

  Het lezen van deze column geeft geen garantie voor een vreetzame toekomst.
Waarschuwing:   Deze carnaval-column is niet OVERDRACHTELIJK bedoeld.
Let op: De boerkarnavalnaam van het Friese plaatsje Kolderwolde is:  DRACHTIG.

                    


Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/02/vier-friezen-in-vallekeberg-column/