web analytics

IJS-SCULPTUREN in Siberië.

foto
         Fries succes ijssculpturen maken in Siberië.

         Wereldberoemd zijn ze, tenminste in Chabarovsk-Siberië, in de rest van Siberië, in Rusland en Japan: de docenten Rolf Döderlein de Win uit Boornbergum en Hans de Zwaan uit Drachten. Rolf en Hans behaalden vorige week twee derde prijzen bij het wereldkampioenschap in het Siberische Chabarovsk met hun weergave van de mythe rond Icarus ( hun sculptuur “Icarus”)  en voor het “speedcarven” van een vliegende adelaar.         De omstandigheden bij deze wedstrijd waren zeer zwaar. De temperatuur van gemiddeld min 35 overdag tot min 50 graden Celsius nachts en daardoor de extreme hardheid van het ijs, de gereedschappen en de taal, hebben de twee Drachtsters een moeilijke periode gegeven. De concurrentie en de kwaliteit van de Russische beeldhouwers heeft er voor gezorgd dat het een zware competitie is geworden.foto

        Hans en Rolf zijn goed: ijsbere-goed. Als echte helden werden ze onthaald en verwend. Elke dag deed de Siberische televisie verslag van het evenement. Op straat werden ze geregeld staande gehouden door fans en op de persconferentie die na de uitslag werd gehouden, waren er journalisten van wel 25 verschillende kranten.

        De Zwaan zit nog helemaal vol van de belevenissen in Siberië. Gelukkig zijn deze kampioenen, in het dagelijks leven beide docent bij het Friesland College, goed getraind. Bij een bedrijf in Wolvega zijn ze geregeld in de diepvriescel te vinden om hun ideeën uit te werken en van een bedrijf uit Harlingen kregen ze speciale thermische diepvrieskleding.

        De Drachtsters zijn amateurs, maar ze meten zich geregeld met de profs in Alaska, Japan, Finland, Zweden en ze waren bij de Olympische Spelen in Salt Lake City en Turijn. Aan ambities ontbreekt het ze dus niet: “Ons doel is om uiteindelijk nog eens wereldkampioen te worden. 
En hier komen we niet eens in het Drachtster sufferdje”. Maar gelukkig wél in ONLINERS uit Friesland“. 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2008/02/ijs-sculpturen-in-siberie/