web analytics

ONLINERS 2007-02 SEI-SISWIZEN-SPESJAAL ien, pruttelpotje PEEN / STOOFVLEES.

fotoMarrum (Fryslân)

In hûndert hynders
ynsletten fan waadwetter:
wachtsjend op rêding. 

(Een honderdtal paarden
ingesloten door wadwater:
wachtend op redding.)


Tongersdei alve jannewaris
De uit Britsum afkomstige fotograaf Laurens Aaij heeft maandag de Zilveren Camera 2006 gewonnen. Aaij maakte de foto eind oktober in het Friese Marrum, waar een kudde paarden door hoog water in de problemen kwam. Aaij portretteerde de dieren in nood vóór de reddingsactie. In het midden een witte pony, volgens de jury als symbool van hoop. 
(Deze 14 jaar oude, drachtige en naamloze Welsh merrie is inmiddels verkocht aan de Marrumer recreatie-ondernemer Gerben Visbeek en is nu Frya gedoopt naar de gelijknamige oud-Friese godin van de vruchtbaarheid)

Andere Friezen die een fotoprijs hebben gewonnen, zijn Gert Gort uit Harlingen (tweede prijs in de categorie kunst en cultuur) en Catrinus van der Veen uit Herbaijum (derde plaats in de categorie landelijk nieuws).


sneon seis jannewaris.
 
In FRIESLAND is er voor elke situatie wel een toepasselijk sprekwurd of een relevante sei-siswize (zei-zegwijzen) te vinden. Ook al zeggen de Friezen het zelf…… Sei-siswizen binne geweldich en………..TYPYSK FRYSK *


TYPYSK FRYSK: SEI-SISWIZEN-SPESJAAL, IEN

10. ’t Giet op ’t lêst foar ’t leafdewurk, sei âlde Gauke en doe die hy twa sigarebantsjes by ’t âld papier. Het is tenslotte voor het goede doel, zei de oude Gauke, en toen deed hij twee sigarenbandjes bij het oud papier.
 
9. Brûk dyn ferstân moksis, sei de man en hy smiet de computer it finster út. Gebruik je verstand stommeling, zei de man en hij smeet de computer het venster uit. 

8. Jins eare te bewarjen falt net ta, sei it famke, ik bin bliid dat ik minen kwyt bin.
Je eer te bewaren valt niet mee, zei het meiske, ik ben blij dat ik de mijne kwijt ben.

7. Us heit is sa fluch as in skytbij, sei de jonge, as in oar falt leit hy al lang út.
Onze vader is zo vlug als een strontvlieg, zei de jongen, als een ander valt ligt hij al languit.

6. De wierheid is hurd, sei de man en hy sloech syn wiif mei de bibel op ‘e kop.
De waarheid is hard, zei de man, en hij sloeg zijn vrouw met de bijbel op het hoofd.

5. It komt fansels werom, sei de boer, doe liet er syn baarch in stik spek frette.
Het komt vanzelf terug, zei de boer en toen liet hij zijn varken een stuk spek vreten.

4. It âlde guod moat earst tenein, sei de jonge en hy liet syn heit it wurk dwaan.
Het oude spul moet eerst verslijten, zei de jongen en hij liet zijn vader het werk doen.

3. Men stekt hiel wat op sa’n jûn, sei de man, en hy krige de safolste sigaret út it doaske.
Je steekt heel wat op van zo’n avond, zei de man, en hij pakte de zoveelste sigaret uit het doosje.

2. Dit rint yn de papieren, sei de jonge, en hy pisse yn de brievebus.
Dat loopt in de papieren, zei de jongen en hij plaste in de brievenbus.

1. Gjin nijs yn ‘e krante, sei Douwe, it binne deselde letters fan altiten.
Geen nieuws in de krant, zei Douwe, het zijn dezelfde letters als altijd.

*) Enkele sei-siswizen zijn heel oud, al in het “oud-Fries “bekend. Het FRYSK is een levende taal. Hier en nu in ONLINERS zijn sommige sei-siswizen hernieuwd en meer van deze tijd.
 


 
Recept:  PRUTTELPOTJE RUNDVLEES / WORTELEN foto

 

Het is vanzelfsprekend voor de Friezen om ’s winters gerechten op tafel te zetten, waarin aardappelen, uien, wortelen en rundvlees zijn verwerkt. Zoals: haché met aardappelen, stamppot wortelen/uien/aardappelen met een gehaktbal.

Hier een alternatief. De piepers zijn vervangen door penne.
Benodigd voor 2-3 personen:
200 gram uien
250 gram winterwortelen
400 gram stoofvlees, bv. sucadelapjes
150 gram penne rigata
200 gram margarine
Verder: naar smaak en behoefte: 1 teen knoflook, ongeveer 5 laurierblaadjes, 1/2 blokje kipbouillon, 2 eetlepels herbes de Provence, rode wijn, zout, ketchup, poederjus, ketjap manis, allesbinder.

werkwijze: Doe de margarine in een BRAADPAN, schil de uien,snijd ze in blokjes en fruit ze op hoog vuur kort samen met het fijngesneden teentje knoflook. Haal de halfgare ui met een schuimspaan uit de pan.
     Snij het vlees ( zonder vel en vet ) in duimdikke brokken en braad de stukjes in gedeelten rondom licht aan. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan. ( eventuele afsnijresten vel en vet braad ik óók even aan voor ons vleesminnend hondje).
      Blus de inhoud van de pan af met een flinke scheut rode wijn en roer flink door. Breng al het vlees terug in de pan met de blaadjes laurier en weinig zout, dan de uien en twee eetlepels herbes de provence. Giet meer wijn op tot de massa bijna onder staat. Laat de pot een uurtje stoven op een laag vuurtje.
     Roer het vlees om en maak een toplaag van schijfjes winterwortel ( ca. 4 mm dik ). Laat de inhoud van de pan op een zeer laag vuur nog tenminste 2 uur lekker pruttelen. Roer af en toe om tot de vleesbrokjes (en de wortelen ) gaar zijn. 
      Tenslotte naar smaak toevoegen en doorroeren: een scheutje ketchup, scheutje ketjap ( misschien een slokje wijn voor jezelf ? ), een klein zakje poederjus of wat allesbinder.
      Intussen in kokend water met een half bouillonblokje opzetten : 200 gram penne met een druppie olie. Zacht laten koken tot deze beetgaar zijn.

      Eet smakelijk. Meer lekkers vind je op deze site en op de “side fan Lekker-Frysk”.


Anna Liese- Taal is levend als een plant: zonder verzorging en voeding gaat ie van kant.

Touché- Iemand die z’n taal niet voert wordt de mond gesnoerd.

 
Een dominee, de hemel ingeprezen, valt later in des te dieper gat.
Bos & Lommer flat: OPGESTAPELDE FLAT-ERS

 


Fijn dat je weer even tijd nam voor een kijkje op dit WEEKBLOG.
Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst.

 

Blijf kijken man, er komt nog VEEL meer an. Bedankt en….OANT SJEN.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2007/01/onliners-2007-02-sei-siswizen-spesjaal-ien-rondjes-om-de-kerk-pruttelpotje-peen-stoofvlees/