web analytics

Weekblog 2006-48: RESTVERWERKING, recept Boeren-maaltijdsoep.

 
FRYSLAN? DEAGEWOAN BOPPE-OAN ! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Friesland is een bijzonder deel van Nederland. De provincie heeft zijn kenmerkende landschap, zijn eigen taal, zijn eigen muziek. En ook eigen traditionele gerechten. In dit blog vindt u af en toe streekgerechten waarin typisch Friese producten verwerkt zijn, zoals de broodsoorten, graansoorten, cranberries, drank (Beerenburg), melkproducten, gebak.
 
 

 

Friezen zijn bijzonder trots op hun landje zonder chauvinistisch te zijn, vooral omdat ze nogal hebben moeten knokken voor behoud van lijf, land en taal. Het Friese gebied was vroeger veel groter. Eén gezegde is daarom: Dat Groningen eigenlijk Friesland was is wel bekend, maar vooral door Grunnigers ontkent. 

————————————————————————————————-

Deze week gaan de spreekwoorden, gezegden niet over één speciaal onderwerp. Vandaar de titel RESTVERWERKING. 
————————————————————— 

              De TSIEN fan FREED tsien oere tsien

134. De skiednis hat skiere kontoeren, mar bloedreade slachfjilden. (Vrij vertaald: De geschiedenis heeft grijze contouren, maar kent bloedrode slagvelden)
 
133. In bliere laits en in fleurich gesicht meitsje slimme dingen licht.
(vrij vertaald: Een vriendelijke lach en een opgeruimd gezicht maken moeilijke zaken licht)

132. Gjin ljocht sa skel of der is in skaad by. ( Geen licht zo schel of er is een schaduw bij.
Met andere woorden: achter de wolken schijnt de zon)

 

 

131. Minsken kinne miskien wol ús taal ferstean, mar faaks net de taal fan ús… 
(men kan misschien wel onze taal verstaan maar niet ons taalgebruik)

130. De wrâld is rûch en dy’t him net rêde kin is slûch. (de wereld is ruig en wie zich niet redden kan is een slome)

—————————————————————

Wie de klok luidt voor een ander……. krijgt soms de klepel op de neus.

Mooie momenten waarderen we meestal pas …als ze voorbij zijn.

Hoe zou het nu met Saddam Hoessein?

Voor je het beseft begint je verleden.

“Pappa? Zit er in een tosti ijzer?”



 

RECEPT: een stevige Friese boeren-groentesoep voor vier personen ( ook scheepskost, de soep lijkt op op de Portugese Caldo Verde;  restverwerking )

– Fruit in een flinke pan twee dikke tenen knoflook,  
samen met een fijngesnipperde ui in twee eetlepels (olijf)olie.
– Giet daar ruim 1 1/2 liter heet water over en voeg toe: 2 bouillonblokjes (kip) en 400 gram geschilde aardappelen in blokjes.
– Laat het geheel zachtjes doorkoken tot de aardappelblokjes bijna gaar zijn.
– Voeg dan toe wat u over heeft aanreepjes gerookt spek, stukjes gaar vlees, schijfjes worst plus 2 ons fijngesneden reepjes groene kool. Tenslotte daarbij nog een heel klein blikje gare ( bruine) bonen en naar smaak peper en zout.
– Laat nog even zacht doorkoken tot de aardappel de soep iets heeft gebonden en dien op in grote kommen met erbij een stuk geroosterd brood.

Meer heerlijkheden vindt u op de site LEKKER FRYSK ( zie de link hier rechts).


 
       Alweer een haiku van HaikoeHenk:

                   De ruwe kiezel
           rust eindelijk in de bedding, 
                 nu gladgeslepen.
 


SUNTEKLAZEN van AMELAND

Weer of geen weer, de mannen gaan er vandaag en morgen op uit: de sunteklazen van Ameland zijn klaar voor de zuidwesterstorm. vanavond gaan de jongeren van twaalf jaar en ouder gewoontegetrouw verkleed de straat op. Morgen is het de beurt voor de mannen van 18 jaar en ouder. Het KNMI voorspelt weliswaar windkracht 7-8, maar dat mag geen bedreiging zijn voor de creaties van lakens en gekleurd papier. Het is de Amelanders één keer overkomen dat Sunteklaas werd uitgesteld: toen koningin Wilhelmina overleed. ‘Maar dat gebeurt ons nooit weer’, stelde een Amelander. ‘Weer of geen weer, wij gaan door’.

bron: Leeuwarder Courant van 4 december 2006.


Jofel dat je weer even de tijd nam om hier te grasduinen . Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst.
Blijf kijken man, er komt de volgende keer nog VEEL meer an. Bedankt en….OANT SJEN.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2006/12/weekblog-2006-48-restverwerking-column-vakantie-in-friesland-recept-boeren-maaltijdsoep/