web analytics

Weekblog 2006-35: de 10 van 10 uur 10- OVER WERK

       EEN FRIES ZOU  ZEGGEN  ……………………
 

69. Moarns let, de hiele dei let.    Ofwel: Een goed begin is het halve werk.
68.
Wat sjonge en omdideldeintsje en net folle wurk dwaan: ‘t Is in  wyldsang mei dy.
67.
It wurk in slinger oan ‘e earen jaan.
66.
‘t Is mei sizzen net ta dwaan.
65.
Gjin wurk, gjin huning.
                                              _

 

 

-De dokters hebben me op een briefje gegeven, dat af en toe een lichte neiging tot werken geen blijvende schade kan aanrichten.
-Landloper:  “Iemand heeft mij één keer aan werk willen helpen. Verder zijn de mensen altijd vriendelijk tegen mij geweest”.
-Uitspraak van een vrouw: “Schat, ik heb werk gevonden. Je begint morgen al.”
-God respecteert me als ik werk, maar heeft me lief als ik zing. ( R.Tagore)
-Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. (Mahatma Gandhi)

 

 


 

 In het Noord-Oosten van de Verenigde Staten groeien cranberries in het wild. En- heel wonderlijk- ook op het Friese eiland Terschelling (Skylge in het Fries). Dat is zó gekomen: Op een dag spoelde er een ton aan. Een jutter opende het vat. Het was gevuld met niet-lekker smakende roze besjes. Een aantal kwam achter de duinen in een vochtig gebied tot groei en bloei. Heden ten dage is de cranberry-teelt op het eiland heel belangrijk. Deze bes is een heel gezonde vrucht, met een groot aantal mogelijkheden voor verwerking in heerlijke gerechten zoals:

 

 

 

CRANBERRY- COMPÔTE MET GEMBER 
( lekker bij kip, eend, varkenshaas of zalm )

 

 

 

Ingrediënten
– 1 sinaasappel
– 100 gram suiker
– 200 gram cranberries
– 2 eetlepels fijngehakte, gekonfijte gember
Bereiding:
Was de sinaasappel goed en rasp de oranje schil eraf.
Pers de sinaasappel uit. Doe de rasp, het sinaasappel-sap, de suiker en de cranberries in een pan. Breng alles aan de kook en laat op een zacht vuurtje ca 2 minuten doorkoken. Roer er de gember doorheen en laat de compote afkoelen.

 

 


Cranberry-jam:
 
Benodigdheden:
 500 gr. Terschellinger Cranberries
 400 ml. water
 330 gr. Suiker 
Doe de Cranberries in een pan en zet dit op een gematigd vuur. Voeg vervolgens 400 ml. water toe.
Zodra de massa kookt, het vuur laag zetten en onder gestadig roeren 330 gr. suiker toevoegen.
Tijdens het roeren af en toe opschudden, maar niet teveel roeren om de vorm van de bessen intact te houden. Ongeveer 5 minuten laten doorkoken tot de juiste dikte is verkregen.
De Cranberry Compote bij voorkeur in warme glazen potten gieten en goed afslui-ten. Cranberries bevatten zoveel pectine, dat de compote na afkoeling volkomen geleert. Toevoeging van pectine of andere opstijfmidde-len is dus niet nodig.
Voor meer Cranberry-recepten en hoe deze bessen op Terschelling kwamen, zie de site 
www.Lekker-Frysk.nl                                                      EET SMAKELIJK
                                         


Jofel dat je deze week weer even keek. Wat prachtich datst hjir eefkes omstrúnst. 
ZIEHIERONDERMEER.
Blijf kijken man, er komt VRIJDAG nog VEEL meer an. Bedankt en..OANT SJEN.
    

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2006/09/weekblog-2006-35-de-10-van-10-uur-10-over-werk-column-afdraaien-in-de-tuin/