web analytics

jul 28

week 2006-30: MEER MINDER MOOIE WOORDEN, recept RABARBER-COMPOTE.

 

44.  De iene mei in ko stelle en de oare mei net oer de hikke sjen.

43.  Men kin net neakene minsken yn ‘e bûse taaste.

42.  Oant sjen’, sei de bline. ‘Fant ’t selde, sei de dôve’

41.  In holle fol gêst ferdraait op ’t lest.
  Er is één boom nodig om 10.000 lucifers te maken,
maar slechts één lucifer om 10.000 bomen af te laten branden.

  Wie zichzelf het snelst voorbij loopt, komt zichzelf het eerste tegen.

  De Chinees van Europa: ‘Op de weleldmalkt is mijn eulo nu  een gulden waald’.

  De mens is een prullenbak, trap op z’n tenen en zijn mond gaat open.

  Vakantie is niets meer dan veel geld uitgeven om armoedig uit een koffer te leven.

  De Titanic was gebouwd door professionals, de Ark door amateurs.

 


 

 Snelgerecht  RABARBER-COMPOTE.

Rabarber is een voorjaars-product dat tegenwoordig tot diep in de zomer goedkoop in de groenteschappen ligt. Er is een heerlijke compote van te maken voor gebruik in de rest van het jaar als koud nagerecht of warm bijgerecht. Ik bewaar daarvoor lege jampotjes, met de deksel gereinigd in de vaatwasser. Het maken van de compote gaat snel en is erg eenvoudig:

Haal de einden en het velletje van de stelen, snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Breng weinig water of ( rood ) vruchtensap aan de kook met een beetje kalkpoeder en wat suiker of zoetstofpoeder. Doe de rabarberstukjes in de pan ( geen aluminium) en wacht tot de vloeistof weer kookt. Zet het vuur laag.

Ik steriliseer op dát moment de lege jampotten in de magnetron (3-4 minuten op hoge stand) en “kook” de losse deksels even in de waterkoker. Bindt het vocht van de compote met wat allesbinder. Als bijna de helft van de stukjes tot moes zijn gekookt dan kun je de hete potten vullen. Maak wél de randen ervan schoon met een keukenpapiertje vóórdat de deksel erop gaat.

 

 


Gauwklaar overheerlijk rabarber-recept; warm gerecht voor vier personen:
              Geitenkaasje neergevleid op een bedje van rabarber-compote.

Benodigdheden:
4 stukjes stevige geitenkaas
500 gram rabarberstengels
4 koffielepels honing
50 gr suiker
2 dl water ( beter: vruchtensap)
 

Bereiding:
Reinig de rabarber ( zie hierboven) en versnijd deze in staafjes van 5 cm. Vermeng de stengelstukjes met het vocht en de suiker en stoof ze gaar waarbij de staafjes nog heel moeten blijven. De compote eventueel binden met 2 eetlepels allesbinder. Rooster intussen wat pijnboompitjes en verwarm de geitenkaasjes op een vuurvaste schotel in de nog hete oven gedurende enkele minuten.
 

Presentatie:
Leg de warme compote op een schotel, schuif hier het warme geitenmelkkaasje open leg daar wat geroosterde pijnboompitjes op.. Werk af met een koffielepel honing en een blaadje munt. Eet smakelijk.

Meer recepten voor heerlijke Friese gerechten vindt U op www.lekker-frysk.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2006/07/week-2006-30-meer-minder-mooie-woorden-column-eenden-in-stinkt-recept-rabarber-compote/