web analytics

Pas over twee jaar weer normaal ?

Als ‘t wazig wordt in mij, je stem me niet meer reikt, blijft je warmte nabij.                     Overdag raakte ik je kwijt. ‘s Nachts vond ik je weer, dwalend in mijn hoofd.            De wind doorwoelt mijn haar. Waren het de zachte handen van mijn liefste maar.        Wolken barsten. Niemand ziet mijn tranen schuilend in herinnering.          Gedachten gevangen  in de draaideur van emoties: gedompeld in zwart.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/04/pas-over-twee-jaar-weer-normaal/

Energie-Wisseling: op het goede spoor?

bit.ly/2oRFBTU

Het gratis spoorboekje over Energie-Transitie kun je bereiken door de QR-lezer van je i-phone te richten op deze QR-code. In vele korte bijdragen kom je het een en ander te weten over veel aspecten van een – voor elke inwoner van Friesland en omstreken – de komende dertig jaar belangrijke ontwikkeling.

Ook kun je nu deze verkorte code bit.ly/2oRFBTU activeren en delen met een ander.

https://bit.ly/2Vv0H8U

Nix nieuws onder de zon ? Oorlogen, hongersnoden, ziekten, smeltende of aangroeiende ijskappen…..ze zijn van alle tijden vóór, tijdens en: ná de mensheid.

Zo kon men zich vroeger verplaatsen van A naar B in een spoortrein met ervoor een stoomlocomotief. Wat als “brandstof” nodig is om zo’n loc op gang te krijgen was een portie water, een bak steenkool plus wat houtjes en een lucifer.

Sinds maart 2020 kan men zich op het stukje Nederlandse spoorlijn van Leeuwarden naar Groningen op eenzelfde manier verplaatsen. De brandstof voor de loc is weer een portie water met nu een tank waterstof boven op en een accu voor opslag van stroom onder de stroomlocomotief.

In beide gevallen moet de trein regelmatig worden stilgezet om water en de brandstof bij te tanken. Maar meer dan de boven-  en de onderkant van de nieuwe H2-trein-trekker is niet te benutten. En zo zie je, dat de verouderde mobiliteit (de stoomlocomotief) vervangen kan worden door wat er heel erg op lijkt. Deze wordt .nu aangeprezen als dé revolutionaire, ultieme oplossing voor toekomstige mobiliteit.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/02/energie-wisseling-op-het-goede-spoor/

Een SPREEKWOORDELIJK vóórbeeld. ( Lees-Luister-Leer FRYSK)

Spreekwoorden en gezegden (ook de unieke Fryske SPREKWURDEN en SEI-SISWIZEN) werden honderden,soms duizenden jaren mondeling overgedragen van ouder naar kind, van generatie op generatie.
Deze “spreuktegels” kun je laten stilstaan door de stopknop te activeren. Elke spreuktegel kan afzonderlijk worden geselecteerd en met iemand worden gedeeld. De uitspraak van het spreekwoord kan worden beluisterd door de afspeelknop > tussen de spreuktegels te activeren.

FRYSK LEREN? DAT KAN …HIER EN NU
IT FRYSK LEARE?…..DAT KIN, HJIR EN NO
herhaal…herhaal…herhaal….EN LEER DIE TAAL

Via deze link + TRANSLATOR Frysk to ……… kun je een tegeltekst intypen en laten vertalen. Probeer maar. Ook kun je een spreuk hieronder selecteren, kopiëren en plakken in de vertaler.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2019/01/fryske-sprekwurden-lees-luister-leer/

Covid-19


Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/04/covid-19/

HUISGEBONDEN

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/huisgebonden/

coronalia

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/coronalia/

Poekie en het Coronaballetje (video)

https://coronavirus-vraag-antwoord.nl/wp-content/uploads/2020/03/Poekie-het-Coronaballetje.mp4

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/poekie-en-het-coronaballetje-video/

coronale afstand ?

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/coronale-afstand/

Het Covid-19 virus.

MET ELKAAR VOOR ELKAAR

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/het-covid-19-virus/

Veiliger groeten: de DR88-groet. bit.ly/2TG0TRh

Premier Rutte riep op om te stoppen met handen schudden. Gelukkig kom je daarzonder ook prima door het leven.                      

In 1439 droeg de Engelse koning Henry VI de bevolking al op om te stoppen met zoenen om verspreiding van de zwarte pest tegen te gaan.

Ook in andere landen waren er de afgelopen weken oproepen om het handen schudden in te ruilen voor een begroeting waarbij minder virussen en bacteriën worden overgedragen.

Een virus wordt voor de mens gevaarlijk als dat is “overgesprogen” vanaf een geïnfecteerd dier. Dat gebeurde bij de Mexicaanse griep, Sars, Mers en Ebola. Het Mers-virus ( in 2012 overgedragen van dromedaris naar mens) is weer verwant aan het huidige Covid-19. Nu is het wachten op de ontwikkeling van een VACCIN om een volgende uitbraak te kunnen belemmeren.

Elkaars hand schudden is een belangrijke besmettingsbron: gemiddeld 23 keer per uur raken we ons gezicht aan. In ongeveer de helft van de gevallen betreft het aanrakingen van de ogen, neus of mond: plekken die je juist niet wilt aanraken als het nieuwe coronavirus Covid-19a op je hand zit (maar niet op je hand is).

Wil je iemand toch vriendelijk gedag zeggen, dan bestaan er verscheidene alternatieven. In China klinkt de oproep om gebruik te maken van het gong shou-gebaar. Daarbij leg je een vuist in de palm van je andere hand.

Een andere mogelijkheid de Thaise begroeting WAI. Daarbij buig je je licht voorover en houd je je handen tegen elkaar aan. Ook de ‘elleboog’, de vuisten-bump  zijn alternatieven voor de handdruk. Daar is best wat tegen in te brengen.

De DRACHTEN-GROET

Als je niet naar Rutte wilt luisteren omdat je nog altijd die duizend euro van hem tegoed hebt, probeer dan eens mijn alternatieve handen-geschut:                                      

Ieder slaat met de rechterhand op het eigen hart. Daarmee zijn tegelijkertijd ook meerdere personen ook op grotere afstand hartelijk te begroeten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/veiliger-groeten-de-dr88-groet/

Co-vite bereikt Fryslân.

DAN WAAIEN WE TOCH UIT NAAR FRIESLAND ?

Maar de Friezen zijn een wakker volkje. Voor mensen met vragen is er nu de site CORONA-VIRUS: vraag&antwoord met hier de link > https://bit.ly/2vlHP1p

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/co-vite-bereikt-fryslan/

Het MH-17 proces is gestart ………………>

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/03/het-mh-17-proces-is-gestart/

HET WATER KOMT…..

http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/02/het-water-komt/

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.fanvanfryslan.nl/wordpress/2020/02/het-water-komt/

Load more